Euro 2020

Voorbeschouwing duels groep C

Microsoftteams Image (20) (2) (1)

10 juni 2021 in Voetbal

Oostenrijk – Noord-Macedonië

Een historische match voor Noord-Macedonië die hun allereerste match op een eindtoernooi spelen in het nabijgelegen Roemenië. Dit wordt al meteen een cruciale wedstrijd voor beide landen, gezien wij zowel Nederland als Oekraïne hoger inschatten. Wie deze match niet wint, mag eigenlijk alweer inpakken.

Oostenrijk is de grote favoriet en is het aan zijn status verplicht om het initiatief in handen te nemen. De beperkt voetballende Noord-Macedoniërs zullen het graag zien gebeuren, en op de tegenaanval loeren om Oostenrijk te verrassen.

Hoewel ook Oostenrijk niet bepaald een wereldploeg is, moet het klasseverschil te groot zijn om in de problemen te komen. Zeker hun doelgerichte spitsen Marko Arnautovic (ex-West Ham) en Marcel Sabitzer (RB Leipzig) moeten in staat worden geacht de Noord-Macedonische muur te slopen. Na een nerveuze openingsfase, verwachten wij dan ook dat Oostenrijk doet wat het moet doen: winnen!

Scorito-tip: 3-1

 

Nederland – Oekraïne

Nederland krijgt in het eigen Amsterdam meteen een taaie en gevaarlijke brok voor de kiezen in de vorm van Oekraïne. Hoewel bij die laatste met Shevchenko een geweldige spits van weleer op de bank zit als coach, laat hij zijn ploeg vooral hard en secuur verdedigen. Nederland zal dan ook beroep moeten doen op al hun aanvallend geweld zoals Memphis Depay, Donyell Malen en Georginio Wijnaldum om het verschil te maken.

De vraag is maar of Nederland bereid is vele risico’s te pakken. Allereest hoeft deze wedstrijd niet per se gewonnen te worden en daarnaast zullen zij zich bewust zijn van de omschakelingsmogelijkheden die de sluwe Oekraïners bezitten. Na een fysieke strijd, waarbij bij beide teams de angst om te verliezen groter is dan de wil om te winnen, verwachten wij na 90 minuten een scoreloos gelijkspel.

Scorito-tip: 0-0

 

Oekraïne - Noord-Macedonië

Waar Oekraïne in de match tegen Nederland nog makkelijk in hun favoriete rol als underdog kon kruipen, zal die vlieger niet opgaan tegen het kleine Noord-Macedonië. Beide teams zijn eigenlijk verplicht te winnen, maar zullen dat doen op de manier die hen het beste past: vanuit een strakke defensieve organisatie wachten op de tegenaanval. Daardoor krijgen we – zeker in het begin – wellicht een erg gesloten match met niet bijster veel kansen.

Uiteindelijk gaan wij er toch gewoon van uit dat Oekraïne het niveau in de match steeds hoger weet te leggen, tot het moment er gaten vallen in de defensie van Noord-Macedonië. Met onder meer sterspeler Andriy Yarmolenko, sluipschutter Roman Yaremchuk en draaischijf Ruslan Malinovskyi zit er voldoende scorend vermogen in de Oekraïense selectie om Noord-Macedonië over de knie te leggen.

Scorito-tip: 2-0

 

Nederland – Oostenrijk

Dit is een match waar Nederland met bakken vertrouwen aan de aftrap moet komen. De statistieken zijn namelijk volledig in het voordeel van Oranje: de laatste zes ontmoetingen tussen beide landen werden allemaal gewonnen door Nederland. Voor een laatste Oostenrijkse overwinning moeten we zelfs 31 jaar terug in de tijd, toen een vriendschappelijke wedstrijd met 3-2 eindigde in het voordeel van het Alpenland.

De kans is groot dat de Oostenrijkers hun openingsmatch (ruim) wonnen tegen Noord-Macedonië. Met nog één puntje van een gelijkspel erbij, is het dan ook erg waarschijnlijk dat Oostenrijk naar de knock-outfase doorstoot. Daarom verwachten wij dat coach Franco Foda met een uiterst defensieve opstelling aan de wedstrijd begint en op een puntendeling mikt.

Nederland kan en mag daar echter geen vrede mee nemen, en heeft het offensieve talent om de boel open te breken. Wij verwachten dan ook dat Nederland haar uitstekende statistiek tegen Oostenrijk in leven houdt en de drie punten in de Johan Cruyff Arena houdt.

Scorito-tip: 2-0

 

Noord-Macedonië – Nederland

Wellicht komt Noord-Macedonië aan de start van deze wedstrijd met nog nul op het rekest. De laatste match in de groepsfase moet dan ook gewonnen worden, en liefst met veel goals. Noord-Macedonië heeft namelijk nog steeds een waterkansje om derde te eindigen in hun poule en zo alsnog door te stoten naar de volgende ronde. Met naast de eeuwige Goran Pandev ook nog goudklompje Eljif Elmas en spits Ilja Nestorovski, alle drie uitkomend in de Italiaanse Serie A, loopt best wat aanvallend talent tussen de lijnen.

Het zou de prima Nederlandse defensie, met Stefan de Vrij en Matthijs de Ligt als steunpilaren, echter niet aan het wankelen mogen brengen. Met daarnaast de onberekenbare Memphis Depay in de voorhoede, die met een klasseflits het verschil kan maken, zou Noord-Macedonië wel al snel op achterstand kunnen komen. In dat geval zullen zij gedwongen zijn om blind ten aanval trekken, waarop het voor de veel betere Nederlandse selectie alleen maar makkelijker wordt om hun doelpuntentotaal op te krikken. Als Noord-Macedonië niet goed oplet, kunnen zij een heel bitter einde kennen van hun EK-sprookje.

Scorito-tip: 1-4

 

Oekraïne – Oostenrijk

Op dit Europees Kampioenschap mogen van de zes poules niet enkel de eerste twee van de groep door, maar eveneens de vier beste derdes van elke groep. Dat wil zeggen dat als zowel Oekraïne als Oostenrijk met ruime cijfers Noord-Macedonië opgerold hebben, wat wellicht zo zal zijn, beide teams aan een gelijkspel genoeg hebben om naar de knock-outfase door te stoten. Een nederlaag kan dan weer voor beide partijen fatale gevolgen hebben.

Met dat in het achterhoofd en rekening houdend met de defensieve ingesteldheid van bondscoaches Andriy Shevchenko en Franco Foda moet dit wel eindigen in een zeer gesloten en nerveuze partij voetbal. Beide teams hebben wel een doelgerichte spits voorin lopen, maar gezien de belangen enorm zijn en een gelijkspel meer dan waarschijnlijk volstaat, gaan wij ervan uit dat de match eindigt zoals die begonnen is: met een brilscore.

Scorito-tip: 0-0


Deel dit artikel
Gamecenter