Euro 2020

Voorbeschouwing duels groep B

Copyright Proshots 2082191

Foto: ProShots


10 juni 2021 in Voetbal

Denmark - Finland

De openingswedstrijd in groep B is een Scandinavisch onderonsje. Qua geografische afstand liggen Denemarken en Finland weliswaar dicht bij elkaar, qua voetbalhistorie is dat allerminst het geval. De Denen wisten zich al dertien keer te plaatsen voor een eindronde, met de eindwinst op het EK 1992 als memorabele uitschieter. De Finnen daarentegen debuteren dit jaar op Europa’s grootste landentoernooi. 

De sterkte van de Denen wordt duidelijk als een blik wordt geworpen op hun kwalificatie: in de laatste zes duels incasseerde doelman Kasper Schmeichel slechts één treffer. Het land kan leunen op een excellente achterhoede, maar ook op het middenveld (o.a. Christian Eriksen en Yussuf Poulsen) en in de aanval (o.a. Martin Braithwaite en Kasper Dolberg) loopt er voldoende kwaliteit rond. Finland moet het vooral hebben van hun voorhoede, en dan met name hun spits: Teemu Pukki vond in tien kwalificatieduels maar liefst negen keer het net.

In deze wedstrijd is er wat ons betreft maar één favoriet. Waar Denemarken in de breedte beschikt over een prima team, is Finland wellicht iets te afhankelijk is van één man.

 

Scorito-tip: 2-0

 

Belgium - Russia

België en Rusland zaten vorig jaar bij elkaar in de EK-kwalificatiepoule. In het eerste duel in Brussel wisten de Belgen met 3-1 te zegevieren. Opvallend daarbij was het verschil in aantal schoten op doel (15 voor België, 4 voor Rusland). Ook in Sint-Petersburg waren De Rode Duivels heer en meester. In de eerste helft scoorde Eden Hazard een onvervalste hattrick, in de tweede helft zorgen Romelu Lukaku en Georgiy Dzhikiya ervoor dat er een 1-4 eindstand op het scorebord stond. 

De wedstrijden tijdens de EK-kwalificatie geven een prima indicatie van de onderlinge krachtsverhoudingen. Daar de Belgen in beide duels duidelijk de bovenliggende partij waren, verwachten wij dat de ploeg van Roberto Martínez ook nu de volle buit pakt. 

Er wordt overigens gespeeld in het Krestovskistadion in Sint-Petersburg, een stadion waar België zéér slechte herinneringen aan zal bewaren. Twee jaar geleden werden zij hier in de halve finale van het WK uitgeschakeld door Frankrijk (1-0).

 

Scorito tip: 3-1

 

 

Finland – Russia

Als onze voorspellingen in de eerste speelronde van de groepsfase uitkomen, dan is dit duel essentieel voor beide landen. Zij weten dat wanneer hier geen goed resultaat wordt geboekt, het EK weleens vroeg afgelopen kan zijn. 

Op papier beschikt Rusland over een veel betere ploeg; enkel spits Teemu Pukki en doelman Lukas Hradecky zijn wat ons betreft goed genoeg om in aanmerking te komen voor een basisplek bij dit Rusland. Wij verwachten dat de Russen vanaf minuut één het spel gaan dicteren, wetende dat zij kwalitatief beter zijn, moéten winnen en in het eigen Krestovskistadion spelen. Uiteindelijk denken wij dat dit ook zal resulteren in doelpunten; de ploeg van Stanislav Tsjertsjesov scoort veel en moet dus in staat zijn het Finse varkentje te wassen.

 

Scorito tip: 1-3

 

Denmark – Belgium

1 juli 2018, de laatste keer dat Denemarken een officieel duel verloor van een land anders dan België. In eigen huis is die statistiek nóg indrukwekkender: de laatste thuisnederlaag dateert in dat geval van 11 oktober 2006, toen er geheel onterecht werd verloren van Montenegro (0-1). 

Maar dat is buiten België gerekend. In de Nations League zaten de Denen in een poule met België en verloren zij beide duels (0-2 en 4-2). Het land dat eerste staat op de FIFA-wereldranglijst is dan ook favoriet voor de winst in deze ontmoeting. Wat heet, wij zien de Belgen als één van de topfavorieten voor eindwinst. België beschikt met onder andere Kevin De Bruyne, Eden Hazard en Romelu Lukaku over zóveel kwaliteit en scorend vermogen, dat het voor Denemarken überhaupt een hels karwei wordt om niet met grote cijfers van het veld te worden geveegd. 

Het duel tussen Denemarken en België is een bijzonder duel voor Christian Eriksen, de absolute vedette van de Denen en sterspeler van Internazionale. Hij treft Romelu Lukaku, zijn huidige ploeggenoot bij Inter, en Toby Alderweireld en Jan Vertonghen, waar hij bij Tottenham Hotspur en daarvoor Ajax jarenlang mee samenspeelde.

 

Scorito-tip: 1-2

 

Russia – Denmark

Het duel tussen Rusland en Denemarken kan een heel interessante worden. Het is namelijk goed mogelijk dat beide landen vóór de start van dit duel beiden op drie punten staan. Aangezien ook de vier beste nummers 3 doorbekeren op dit EK en vier punten uit drie duels normaliter voldoende is om als beste nummer 3 door te gaan, is het goed mogelijk dat beide ploegen tevreden zullen zijn met een gelijkspel. 

Het is de welbekende ‘salonremise’, een afgesproken gelijkspel zonder werkelijke strijd omdat beide landen belang hebben bij een punt. Mocht dit scenario niet van toepassing zijn, bijvoorbeeld omdat één land er niet in is geslaagd om van Finland te winnen, dan nog is een gelijkspel een logische uitkomst. Kwalitatief zijn beide landen namelijk zeer aan elkaar gewaagd.

 

Scorito-tip: 1-1

 

Finland – Belgium

Finland is wat ons betreft de zwakste broeder in deze groep, terwijl België niet tevreden mag zijn met minder dan de eerste plek in Groep B. Sterker nog, volgens de bookmakers hebben de Finnen één van de kleinste kansen om het EK te winnen, waar zij de Belgen samen met Engeland en Frankrijk de grootste kansen toedichten. Je kunt ervan uitgaan dat de Belgen dit duel met grote cijfers gaan winnen. Wat dat betreft is ook het hebben van een Belgische topscorer geen overbodige luxe. 

Het volgende scenario is vrij aannemelijk: als België erin slaagt om beide duels te winnen, dan hebben zij zich voorafgaand aan het duel met Finland mogelijk al als nummer 1 geplaatst voor de volgende ronde. In dat geval is het aannemelijk dat de Belgen niet in de sterkst mogelijke opstelling zullen aantreden. Het zou dan ook zomaar kunnen dat een ware goalgetter als Romelu Lukaku rust krijgt en iemand als Michy Batshuayi zich mag laten zien.

Qua topscorersselectie maakt dit een wezenlijk verschil, qua het voorspellen van de winnaar niet. Of De Rode Duivels nu met een A- of B-team zullen aantreden, ze zijn het gewoon aan hun stand verplicht om dit duel in winst om te zetten.

 

Scorito-tip: 0-3


Deel dit artikel
Gamecenter