Euro 2020

Voorbeschouwing duels Groep A

Copyright Proshots 1177795

Foto: ProShots


10 juni 2021 in Voetbal

Wedstrijden


Turkije – Italië

Een jaar later dan gepland trappen Turkije en Italië officieel het EK 2020 in gang. Het is sowieso een speciale editie, want deze keer wordt er niet in één bepaald land gespeeld, maar over gans Europa. De eerste wedstrijd vindt plaats in het Olympisch Stadion van Rome. 

De Turken spelen op papier thuis, maar we denken dat La Squadra Azzurra zich toch nog net iets meer thuis voelt in hùn Rome. Sinds 2016 verloor het land niet meer in hun tempel. De Italianen hebben naast het thuisvoordeel ook het verleden mee, ze verloren namelijk nog nooit van Turkije. Italië zal moeten waken voor onderschatting, want Turkije bleek in de kwalificatie een reuzendoder te zijn (vier punten tegen wereldkampioen Frankrijk). Met hun ijzersterke defensie en een Ciro Immobile die in een uitstekende vorm verkeert, lijkt Italië toch de absolute favoriet voor deze openingswedstrijd.

 

Scorito-tip: 0-2

 

Wales – Zwitserland

De tweede wedstrijd in poule B wordt een duel tussen Wales en Zwitserland. Ondanks dat Wales nog maar voor een tweede keer aan een EK deelneemt, wisten ze al verder te komen dan hun opponent Zwitserland, dat reeds voor de vijfde keer geplaatst is. Wales haalde de halve finales in 2016 en Zwitserland kwam nooit verder dan de achtste finales. In de onderlinge duels wist Zwitserland vijf keer te winnen tegen drie overwinningen van Wales, maar de Welshmen wonnen wel de laatste clash. 

Wales heeft met Gareth Bale en Aaron Ramsey twee absolute topspelers in huis. Twee voetballers die het Zwitserland heel lastig kunnen maken. Al wordt er niet gestreden met ongelijke wapens, want de Zwitsers kunnen rekenen op Granit Xhaka en Xherdan Shaqiri. We kunnen een spannende pot voetbal verwachten, want beide ploegen zijn serieus aan elkaar gewaagd.

 

Scorito-tip: 1-1

 

Turkije – Wales

Turkije en Wales treffen elkaar in het Olympisch Stadion in Bakoe, een stadion dat plaats biedt aan liefst 70.000 mensen. In het verleden speelden Turkije en Wales al zes keer tegen elkaar, waar Wales net één keertje vaker wist te winnen. Met twee EK-deelnames voor Wales en vijf EK-deelnames voor Turkije, mag je zeggen dat de Turken iets meer toernooi-ervaring hebben. Beide ploegen hebben wel één ding gemeen: ze bereikten allebei al eens de halve finales op een EK. 

De verdediging van Turkije deed het zeer goed in de kwalificaties, want ze incasseerden maar drie doelpunten in de hele reeks. De vraag is natuurlijk of ze Gareth Bale kunnen afstoppen, hij kan namelijk van elke hoek op het veld een bal de winkelhaak inrammen. Ondanks de uitstekende kwalificatiereeks van Turkije, denken we toch dat Wales het gaat halen. In de breedte zijn ze sterker met spelers zoals Aaron Ramsey, Joe Allen en Ben Davies, maar vooral de individuele klasse van Gareth Bale kan hier het verschil maken.


Scorito-tip: 0-1

 

Italië – Zwitserland

De Italianen betreden dit EK voor de tweede keer hun heilige grasmat in Rome en dit keer nemen ze het op tegen Zwitserland. Deze buurlanden speelden maar liefst 58 keer tegen elkaar, waarvan de Italianen 28 keer wisten te winnen en de Zwitsers acht keer. De andere 22 wedstrijden eindigden op een billijk gelijkspel. Net zoals in de openingswedstrijd zal Italië in het thuisvoordeel zijn, al is het de vraag in hoeverre dat een voordeel is nu fans niet welkom zijn in het stadion. 

In deze poule heeft Italië maar één doel: groepswinnaar worden. En dus moet de tweede groepswedstrijd (opnieuw) gewonnen worden. Voor Zwitserland, dat de tweede plek ambieert, is elk punt meegenomen tegen Italië. De Italianen zijn in de breedte gewoon sterker dan Zwitserland. Daarnaast lopen er toch enkele uitschieters bij zoals Verratti en Immobile, die het verschil kunnen maken. Daarom zien wij Italië winnen van dit Zwitserland, waarmee het land zich vrij veilig zal nestelen op die eerste plek.


Scorito-tip: 2-0

 

Italië – Wales

Als onze voorspelling klopt, dan heeft Italië genoeg aan één punt om zeker te zijn van die eerste plaats. Als Wales wint van Italië, kunnen zij over Italië wippen en zo de leidersplaats afsnoepen van de Italianen. Het lijkt ons weinig waarschijnlijk dat Wales deze wedstrijd zal winnen, maar ze hebben in het verleden wel al eens gestunt. Vraag dat maar eens aan de Belgen, die hun Wales-trauma na vijf jaar nog steeds aan het verwerken zijn. 

Wales kan maar beter een punt (of drie) pakken, want op hetzelfde moment speelt Zwitserland tegen Turkije. Dan lijken ze zeker van een tweede plaats en stoten ze door naar de achtste finales. Als ze geen punten pakken, hangt het ervan af of Zwitserland wint van Turkije, en met hoeveel doelpunten verschil. Dit is natuurlijk allemaal in de veronderstelling dat onze Scorito-tips allemaal juist zijn.

 

Scorito-tip: 2-0

 

Zwitserland – Turkije

Welk scenario we gaan krijgen in deze groep is natuurlijk koffiedik kijken, maar de meesten zullen het over twee dingen eens zijn: Italië is de favoriet voor de winst in deze groep, terwijl Wales, Zwitserland en Turkije zeer aan elkaar gewaagd zijn. Het is dus zeer aannemelijk dat ‘Zwitserland – Turkije’ een cruciaal duel wordt.

Als Wales geen punt pakt tegen Italië, komen ze op gelijke hoogte te staan met de Zwitsers (tenminste, als Zwitserland erin slaagt om te winnen van de Turken) en dan zal het doelpuntensaldo doorslaggevend zijn. De beste nummers 3 maken natuurlijk ook nog een kans om door te stoten. Vier punten zou gewoon genoeg moeten zijn, maar voor alle zekerheid toch wat extra goals maken en zo min mogelijk tegendoelpunten slikken. 

We kunnen er allerlei scenario’s op losslaan, maar wellicht is het beste om gewoon naar de kwaliteiten van beide ploegen te kijken. Zwitserland schatten we in de breedte nét iets hoger in, dus mochten zij niet genoeg hebben aan een gelijkspel dan verwachten we een driepunter voor de ploeg van bondscoach Petković.

 

Voorspelling: 1-0


Deel dit artikel
Gamecenter