US Open 2021

De (mogelijke) parels - Dames

Header Tennis Us Verrassingen

Door de enorme nivellering in het vrouwentennis, wordt het voorspellen van een winnares wel al eens spottend een loterij genoemd. Op iedere grand slam is er telkens wel minstens één verrassing die de eindfase van het toernooi bereikt. In onderstaand lijstje hebben wij alvast een poging gedaan om de mogelijke pareltjes in kaart te brengen.


29 augustus 2021 in Tennis

Met Karolína Muchová (C) kan je een van de beste speelsters van het seizoen ophalen in de C-categorie. De Tsjechische allroundster deed in haar drie deelnames op de US Open nooit slechter dan ronde drie. Het mag duidelijk zijn dat deze excellente returner gerust plaats mag nemen in het – weliswaar wat lange – rijtje van favorietes. Een minstens even getalenteerde generatiegenote van Muchová is de Kroatische Ana Konjuh (D). Zij haalde vijf jaar geleden, als negentienjarige, nog de kwartfinale in New York. Een grote tennistoekomst leek in het verschiet, maar een zware elleboogblessure haalde Konjuh bijna drie jaar uit roulatie. Nu ze helemaal hersteld is, bewijst Konjuh meteen haar enorme potentieel met onder meer een finale in Belgrado.
 

Estland heeft twee prima troeven in het vrouwentennis met Anett Kontaveit (C) en Kaia Kanepi (D). Die eerste is een zeer technisch vaardige speelster die, door haar gebrek aan risico’s en agressiviteit, al wat te lang blijft hangen in de subtop. De voormalige winnares van het toernooi van Rosmalen kan prima uit de voeten op hardcourt en haalde vorig jaar nog de vierde ronde op de US Open. De tien jaar oudere Kanpei stond twee keer in de kwartfinale in New York, maar de meest recente keer is alweer vier jaar geleden. Tegenwoordig staat ze vooral bekend als een reuzendoder op de grand slams, wat haar een uiterst gevreesde tegenstandster maakt.

De Verenigde Staten sturen een grote delegatie speelsters naar hun thuistoernooi, waarvan Madison Keys (C) en Sloane Stephens (C) tot een van de meest gerenommeerde behoren. Beiden stonden tegenover elkaar in de finale van de US Open 2017, die uiteindelijk gewonnen werd door Stephens. Nadat ze enkele moeizame seizoenen kenden door mentale en fysieke problemen, spelen ze dit jaar weer beter sinds lang. Een nieuwe finale tussen de twee boezemvriendinnen lijkt daardoor zeker geen onmogelijk scenario.
 

Andere Amerikaanse speelsters die al minstens één kwarfinale haalden op een grand slam met hardcourt als ondergrond zijn Jessica Pegula (C), Danielle Collins (D), Shelby Rogers (D) en Venus Williams (D). Pegula kende een trage start van haar carrière, maar kent dit seizoen haar grote doorbraak met onder meer de kwarfinale op de Australian Open. Met haar krachtig en agressief spel is een herhaling daarvan niet ondenkbaar voor eigen publiek. Met een gelijkaardige speelstijl haalde Collins al de kwartfinale op Roland Garros en de halve finale op de Australian Open. Bij haar laatste deelname aan de US Open sneuvelde ze in de eerste ronde, iets wat Collins dit jaar makkelijk kan verbeteren.

De grillige Rogers kan met haar loeiharde opslag iedereen in de problemen brengen, al ontbreekt de regelmaat om dat vaak te doen. Vorig jaar was ze kwartfinaliste op de US Open, en het doel zal dan ook zijn om die prestatie minstens te evenaren. Tot slot is er nog levende legende Venus Williams die het toernooi won in zowel 2000 als 2001, ruim twintig jaar geleden dus! Ondanks haar hoge leeftijd van 41 blijft Williams een zeer taaie tegenstandster en op haar mogelijke laatste grand slam voor eigen publiek zal ze er ongetwijfeld nog eens alles uit persen.


Deel dit artikel
Gamecenter