Roland Garros 2022

Kapers op de kust

Header Tennis Rg Outsiders

De spelers in de A-categorie staan naast hun technische kwaliteiten ook bekend om hun betrouwbaarheid. Wanneer zij op niveau zijn claimen zij de meerderheid van de kwartfinaleplekken. Op de overgebleven plekken azen de mannen uit de B-categorie. Het verschil wordt gemaakt door uit deze categorie de juiste spelers te selecteren, of wellicht nog belangrijker: het vermijden van de grote teleurstellingen.


21 mei 2022 in Tennis

We zien een mix van spelers die de kwartfinale in Parijs al eens hebben behaald of jonge talenten die hiertoe in staat zijn. Bij die eerste groep hoort natuurlijk Dominic Thiem (B). Na de vier (halve)finaleplekken tussen 2016 en 2019 was iedereen het er wel over eens: deze Oostenrijker zal ooit in Parijs zegevieren. Dat scenario lijkt anno 2022 wegens blessureleed een stuk minder realistisch.

De ATP-ranking van Matteo Berrettini (B) plus zijn uitstekende resultaten bij de laatste vier grand slams maken van de Italiaan op papier een uitstekende uitdager. Het ontbreekt echter aan verrassing aan zijn spel waardoor een overwinning tegen een hoger geklasseerde speler vaak uitblijft.

Wat volgt is een hele reeks aan jonge spelers die wachten op hun eerste grandslamfinale. Zoals Casper Ruud (B) die al vele successen op gravel heeft behaald. Of Andrey Rublev (B) die in 2022 één van de beste win/loss records heeft en al driemaal met een beker in zijn handen stond. Nog een tandje jonger zijn Jannik Sinner (B) en Felix Auger-Aliassime (B). De Italiaan Sinner heeft de afgelopen twee jaar reuzensprongen gemaakt. Nu hij zo rond de tiende plek van de ATP-ranking blijft hangen, is hij toe aan nóg een ontwikkeling om te verrassen op een grand slam. En waar Sinner heel snel kwam en nu lijkt te stagneren, is de Canadees Auger-Aliassime bezig aan een stabieler traject waarbij het toppunt nog niet bereikt lijkt te zijn. Nog een Canadees product uit de Next Gen van de ATP is Dennis Shapovalov (B), maar het moet raar lopen wil hij de verrassing worden uit het lijstje van bovenstaande namen.

Een tennisgeneratie later komen we uit bij Diego Schwartzman (B) en Pablo Carreno (B). In 2020 werd Schwartzman met zijn 1,70m de kleinste mannelijke tennisspeler in een halve finale van een grand slam sinds 1980. Maar wat hij mist aan lengte, compenseert hij met zijn imposante return; geen speler heeft een hoger percentage gewonnen punten op de return dan de Argentijn. Carreno kan leunen op een goed resultaat op het gravel van Barcelona, hij verloor daar de finale van Alcaraz. Mocht zijn jongere landgenoot weer het eindstation zijn voor Carreno, bevindt het toernooi zich hoogstwaarschijnlijk al in de kwartfinales: een uitstekend resultaat voor een B-categorie speler.


Deel dit artikel
Gamecenter