Australian Open 2022

De (mogelijke) parels - Dames

Header Tennis Ao Verrassingen

Door de enorme nivellering in het vrouwentennis, wordt het voorspellen van een winnares wel al eens spottend een loterij genoemd. Op iedere grand slam is er telkens wel minstens één verrassing die de eindfase van het toernooi bereikt. In onderstaand lijstje hebben wij alvast een poging gedaan om de mogelijke pareltjes in kaart te brengen.


16 januari 2022 in Tennis

Met Karolína Muchová (C) kan je een van de beste speelsters van de voorbij editie ophalen in de C-categorie. De Tsjechische allroundster schopte het vorig seizoen tot de halve finale in Melbourne en daarnaast ook nog de kwartfinale van Wimbledon. Het mag duidelijk zijn dat deze excellente returner gerust plaats mag nemen in het – weliswaar wat lange – rijtje van favorietes. Een minstens even getalenteerde generatiegenote van Muchová is de Kroatische Ana Konjuh (D). Zij haalde vijf jaar geleden, als negentienjarige, nog de kwartfinale op de US Open. Een grote tennistoekomst leek in het verschiet, maar een zware elleboogblessure haalde Konjuh bijna drie jaar uit roulatie. Nu ze eindelijk helemaal hersteld is, maakt Konjuh zich klaar voor haar bestorming van de tenniswereld.

Niet minder dan vier C-spelers zijn al tot in de finale geraakt van de Australian Open. Voor Jennifer Brady (C) betekende die finale vorig jaar haar grote doorbraak, al liet ze na haar vertrek uit Melbourne nauwelijks nog wat zien. Petra Kvitova (C) is een dubbele winnares van Wimbledon maar haar harde service en krachtige slagen komen ook uitstekend tot z’n recht op hardcourt, getuige haar finaleplek van drie jaar geleden in Australië.  Sofia Kenin (C) wist het toernooi in 2020 nog te winnen, maar kende vorig jaar een rampzalig seizoen. Nu ze weer wat minder in de schijnwerpers staat, groeit ze hopelijk terug naar haar allerbeste vorm die haar heel ver zou kunnen brengen. Indien één Australian Open-titel niet voldoende is voor jou, kan je Victoria Azarenka (C) kiezen. De Wit-Russische heeft er namelijk twee behaald, al dateren die ook alweer van een kleine tien jaar terug.

De twee Amerikaanse toptalenten Amanda Anisimova (D) en Cori Gauff (C) houd je in Melbourne ook maar beter in de gaten! Beiden raakten, ondanks hun jonge leeftijd, al tot in de eindfase van Roland Garros. Het behoeft dan ook geen twijfel dat de twee overlopen van talent. Gauff moet nog 18 jaar worden, maar heeft wel al in elke grand slam de derde ronde gehaald! Een onwaarschijnlijke prestatie! Na een sterke winter kan Gauff aankomende weken wel eens het beste toernooi uit haar carrière spelen. Haar landgenote Anisimova kende tot dusver vooral succes op de tragere ondergronden, maar met haar kracht en snel voetenwerk moet ook zij in staat zijn om ver te raken op de Melbournse hardcourt.


De Verenigde Staten sturen trouwens een grote delegatie speelsters naar Australië, waarvan Madison Keys (D) en Sloane Stephens (D) tot een van de meest gerenommeerde behoren. Beiden stonden tegenover elkaar in de finale van de US Open in 2017, die uiteindelijk gewonnen werd door Stephens. De twee speelsters hebben het elk al eens tot in de halve finale geschopt op de Australian Open, al is dat alweer een paar jaar geleden. Bovendien draaien de laatste twee seizoenen erg moeizaam voor hen. 


Andere Amerikaanse speelsters die al minstens één kwarfinale haalden op een grand slam met hardcourt als ondergrond, zijn Jessica Pegula (C), Danielle Collins (C) en Shelby Rogers (D). Pegula kende een trage start van haar carrière, maar wist vorig seizoen, met een kwartfinale in Melbourne, helemaal door te breken. Met haar krachtig en agressief spel is een herhaling daarvan goed mogelijk. Met een gelijkaardige speelstijl haalde Collins zelfs al eens de halve finale op de Australian Open. 2021 was een vrij matig jaar voor haar, maar ze heeft nog steeds het potentieel om tot in de eindfase van het toernooi te raken. Tot slot is er nog de grillige Rogers. Met haar loeiharde opslag komt ze prima voor de dag op hardcourt. Vorig jaar haalde ze haar beste resultaat ooit Down Under met een eindhalte in de vierde ronde. Weet ze dat deze editie andermaal te overtreffen?


Deel dit artikel
Gamecenter