Australian Open 2022

De grootste kanshebbers - Dames

Header Tennis Ao Favoriet

Voor de eerste keer dit jaar komen de beste vrouwelijke tennissters samen om een prestigieuze grand slam aan hun palmares te kunnen toevoegen. Zoals altijd in het vrouwentennis belooft het een spannende en open strijd te worden. Hieronder beschrijven we (een deel van) de hoofdrolspeelsters van de komende weken.


16 januari 2022 in Tennis

De titelverdedigster is Naomi Osaka</strong> (A) die zich stilaan opwerpt tot de koningin van de hardcourts met twee overwinningen op zowel de Australian Open als de US Open. Mentale problemen domineerden echter haar vorige seizoen, waardoor ze lange tijd aan de kant stond en veel toernooien liet schieten. Daarnaast eindigden zowel de Olympische Spelen als de US Open in een bittere teleurstelling voor Osaka, met twee vroege exits. Fysiek steekt ze ver boven iedereen uit, maar wil het hoofd dit keer wél mee richting een derde eindzege? 

43 jaar! Zo lang is het al geleden dat Chris O’Neil als laatste Australische vrouw het grootste tennistoernooi in eigen land kon winnen. Het hevige thuispubliek heeft al haar hoop op Ashleigh Barty (A) gevestigd om een einde te maken aan die decennialange overwinningsdroogte. De nummer 1 van de wereldranglijst wist de voorbije drie jaar al Roland Garros en Wimbledon op haar naam te zetten, en wil nu haar eerste grand slam op thuisgrond winnen. Zowel mentaal als fysiek is Barty ijzersterk, iets wat vele concurrenten niet kunnen zeggen. 

Zoek je naar een typische hardhitter, die vooral tot haar recht komt op snelle ondergronden, in de A-categorie? Denk dan eens aan Aryna Sabalenka (A). Zij kan met haar enorme kracht en verwoestende opslag uitgroeien tot een onklopbare machine in Melbourne. Haar beste resultaat tot dusver is de vierde ronde, maar dat zou de halvefinaliste van Wimbledon en de US Open deze editie makkelijk moeten overtreffen. 

Van de Tsjechische Karolína Plíšková (A) wordt gezegd dat zij over de beste service beschikt die het vrouwentennis ooit heeft gezien, wat uitermate goed van pas komt op hardcourt. Het is dan ook niet verwonderlijk ze altijd goed speelt op de Australian Open, met een halve finale in 2019 als (voorlopig?) hoogtepunt. In de tweede helft van 2021 speelde nagenoeg niemand beter en constanter dan Plíšková, waarmee de voormalige nummer 1 bewees dat een eerste grandslamzege nog steeds binnen haar mogelijkheden ligt. 

Als je ervan overtuigd bent dat succes in de toekomst voorspeld kan worden door succes in het verleden, kan je niet om Garbiñe Muguruza (A) heen. De Spaanse furie wist twee jaar geleden de finale te halen van de Australian Open, die ze verloor tegen Sofia Kenin. Muguruza staat bekend om haar offensieve en risicovolle spel, wat haar bij uitstek zo’n speelster maakt die van iedereen kan winnen én verliezen. 

Tot slot zijn er ook nog laatbloeisters Maria Sakkari (A) en Barbora Krejčíková (A). Beide speelsters beleefden een waar doorbraakseizoen in 2021. Zo behaalde de 26-jarige Sakkari de halve finales op zowel Roland Garros als US Open. Met haar agressief en krachtig spel, moet ze zeker ook een impact kunnen maken op de Australian Open. Krejčíková behaalde naast eindwinst op Roland Garros ook olympisch goud in het dubbelspel. Na een komeetachtig jaar hoort ze nu bij de beste tennisvrouwen, al speelt ze het liefst op trage ondergronden. 


Deel dit artikel
Gamecenter