Voorbeschouwing

1. GP van Bahrein

1. Bahrain

Midden maart gaat het Formule 1-seizoen 2022 van start. De seizoensouverture vindt plaats in Bahrain, op de traditionale lay-out van het Bahrain International Circuit. De race wordt verreden onder kunstlicht.


14 maart 2022 in Formule 1

De omloop in Sakhir is enorm motorgevoelig, want maar liefst 64% van de tijd staan de coureurs vol op hun gaspedaal. Vier keer per ronde accelereren ze naar snelheden van meer dan 300 kilometer per uur. Die lange rechte stukken worden onderbroken door erg langzame bochten, die de remmen en de achterbanden zwaar onder druk zetten.

De Grote Prijs van Bahrein staat traditioneel in de top 5 van wedstrijden met het hoogste aantal inhaalmanoeuvres. De drie DRS-zones dragen daar zeker aan bij. Het blijft echter altijd oppassen om naast de ideale lijn te rijden. Vaak ligt daar een fijn laagje woestijnzand, die het ruwe asfalt gevaarlijk glad kan maken.

Het circuit bezorgt de ingenieurs ieder jaar nachtmerries wat betreft de afstelling. In sectoren 1 en 3, met hun lange rechte stukken, is er nood aan een hoge snelheid en een lage luchtweerstand. De middelste sector is daarnaast dan weer heel technisch met acht trage bochten, waar downforce net wél van pas komt. Het is dan ook altijd zoeken naar een ideaal compromis om er een goede race neer te zetten.

De recordhouder in de woestijn is Lewis Hamilton met vijf overwinningen. Een zesde zege lijkt zeker geen fata morgana. Kan hij hier voor een vierde achtereenvolgende keer winnen? Hamiltons grootste concurrenten zijn wellicht de Red Bulls en de Ferrari's. Ook George Russell moet genoemd worden. De Brit ruilde zijn Williams in voor de snellere Mercedes en lijkt in tegenstelling tot Valtteri Bottas vorig jaar, niet direct genoegen te willen nemen met de rol als tweede coureur.


Deel dit artikel
Gamecenter