Voorbeschouwing

8. GP van Azerbeidzjan

8. Azerbaijan

Het Baku City Circuit maakte zijn debuut op de F1-kalender als Grote Prijs van Europa in 2016. Het werd een bloedeloze race die van start tot finish werd gedomineerd door Nico Rosberg. In 2017 ging de wedstrijd niet langer door onder de vlag van Europa, maar wel die van het land zelf: Azerbeidzjan. Of het aan de naamsverandering ligt, is moeilijk uit te maken maar sindsdien is de race steevast een van de meest spectaculaire van het hele seizoen!


1 juni 2022 in Formule 1

Het stratencircuit in Baku telt exact zes kilometer en is daarmee, op Spa-Francorchamps na, de langste omloop op de kalender. De route varieert van het ene extreme naar het andere. De oneindige strook voor bocht 1 is met zijn 1975 meter namelijk het langste rechte stuk ooit in de F1, waar snelheden gehaald worden van 330 kilometer per uur! Halverwege is het circuit dan weer zeer traag, smal en bochtig. Op sommige plaatsen is de baan amper 7,5 meter breed, wat de coureurs nergens anders meemaken. Op de koop toe kent het parcours ook heel wat hoogteverschil, met steile stroken tot 12%! 

De juiste afstelling vinden in Azerbeidzjan is daarom een zeer moeilijk en delicaat gegeven; een precieze evenwichtsoefening tussen topsnelheid enerzijds en downforce anderzijds. Doordat het asfalt regelmatig vernieuwd wordt, biedt die heel weinig grip. Een positief neveneffect daarvan is dat de omloop zeer zacht is voor de bandenslijtage.

De Grote Prijs van Azerbeidzjan heeft altijd enkele verrassingen in petto! Zo werd Lance Stroll er in 2017 de op één na jongste F1-piloot die het podium haalde en in 2019 reden Max Verstappen en Daniel Ricciardo, toen ploegmaten bij Red Bul, elkaar uit de race. Dat was voor Ricciardo de aanleiding om Red Bull aan het eind van het seizoen te verlaten. 

Niemand is er tot dusver in geslaagd om twee keer te winnen in Baku. Die statistiek zou zomaar in leven kunnen blijven, want zowel Max Verstappen als Charles Leclerc wisten hier nog nooit te winnen.


Deel dit artikel
Gamecenter