Voorbeschouwing

3. GP van Australië

3. Australia

Van 2011 tot en met 2019 was de Australische Grand Prix het traditionele startschot voor het nieuwe Formule 1-seizoen. Door de coronacrisis – en de zeer strenge maatregelen – bleef het circus in 2020 en 2021 echter weg Down Under. Dit seizoen is de omloop in Melbourne terug van weggeweest en ziet het er zelfs beter uit dan ooit!


4 april 2022 in Formule 1

Sinds de allereerste Grote Prijs van Australië, verreden in 1985, staat het weekend Down Under – mede door het zonnige vakantiegevoel – bekend als een van de meest sfeervolle races op de kalender. Dat stond in schril contrast met de vaak wat steriele en weinig actievolle races. De organisatie heeft dan ook handig gebruik gemaakt van de coronapauze om het parcours op enkele cruciale punten aan te passen. Er zal niet enkel sneller gescheurd worden rond het Albert Park, ook zouden er meer inhaalpogingen moeten te zien zijn. 

Zo’n derde van de bochten is verbreed zodat verschillende racelijnen ontstaan en het makkelijker wordt om de tegenstander uit te remmen. De grootste verandering heeft plaatsgevonden aan bocht 9. Voorheen was dat een korte en brute chicane richting bocht 10, alvorens over te gaan in een lang recht stuk. Die chicane is nu helemaal uit het parcours gehaald, waardoor een rechte strook van 1,3 kilometer is ontstaan. Gecombineerd met DRS zouden snelheden mogelijk zijn die boven de 330 kilometer per uur gaan! De hoop van de organisatie en fans is dan ook dat inhalen daar relatief soepel verloopt. 

Door de vele aanpassingen zal de rondetijd met zo’n vijf seconden dalen. Voor de teams wacht dan ook een weekend vol onzekerheid, aangezien ook de set-up van de wagen sterk verandert ten opzichte van de vorige edities. De downforce zal verlagen en de remstabiliteit wordt belangrijker dan ooit, zeker met de hoge snelheden op het relatief gladde asfalt. Daarnaast worden lef en vertrouwen beloond tijdens het rondje Albert Park. Het stratencircuit blijft, met zijn diepe grindbedden en nabije muren, namelijk een gevaarlijke plek voor de coureurs. Wie ook maar de kleinste fout maakt, wordt genadeloos afgestraft. De coureur maakt dan ook nog écht het verschil in Australië. 

 

 


Deel dit artikel
Gamecenter