WK Darts 2022

Verrassingen

Header Verrassingen

De beste spelers en grootste favorieten op eindwinst, vind je terug in de categorieën A en B. Maak echter niet de fout van de C en D-spelers te onderschatten, want de voorbije wereldkampioenschappen raakte er telkens minimaal één van hen tot in de kwartfinales. Hieronder lees je wie wij dit jaar de grootste kans toedichten uit categorieën C en D om ver te raken.


14 december 2021 in Darts

De Lage Landen veroveren langzaam maar zeker de dartswereld. Zo raakte het voltallige Nederlandse-Belgische kwartet Dirk van Duijvenbode (C), Danny Noppert (C), Vincent van der Voort (D) en Kim Huybrechts (D) tot minstens de derde ronde van het afgelopen WK. De allerbeste vorig jaar was Van Duijvenbode, die pas strandde in de kwartfinales tegen Gary Anderson. Aubergenius kent dit jaar echter een ietwat teleurstellend seizoen, terwijl Noppert en Huybrechts de voorbije maanden net indruk wisten te maken met hun prestaties. De ervaren Van der Voort vliegt zoals wel vaker wat meer onder de radar, maar The Dutch Destroyer kan op een goede dag iedere tegenstander aan!

Met 18 op 28 wereldtitels is Engeland ruimschoots het allerbeste land in de geschiedenis van het WK darts. Sinds het afscheid van Phil Taylor in 2018, ontbreekt het de Engelsen echter aan een absolute topper die altijd weet te presteren. Talent zit er nochtans genoeg in de wachtkamer, want met Luke Humphries (C), Stephen Bunting (C) en Chris Dobey (D) zijn er aantal relatief jonge spelers die dit toernooi wel eens definitief kunnen doorbreken. Humpries is met zijn 26 lentes de jongste van het trio, en beschikt tevens over het rijkst gevulde palmares met onder meer een wereldtitel bij de jeugd. Dit jaar haalde hij nog de finale van de UK Open. Bunting wist vorig jaar de halve finale van het WK te halen, maar daarop is een teleurstellend seizoen gevolgd. Kan the bullet andermaal zijn grootste prestaties op het grootse podium neerzetten? Dobey kan minder van dat soort adelbrieven voorleggen, maar weet wel altijd uitstekend te presteren op het WK. In de laatste drie edities ging hij er nog nooit eerder uit dan ronde drie.

Niet enkel jonge Engelsen doen mee, want er staan ook een aantal 50-plussers op de deelnemerslijst. Het beste oudje is wellicht de 55-jarige Mervyn King (C) die dit jaar nog de finale betwistte van The Masters. Bovendien haalde King vorig jaar nog de vierde ronde op het WK, zijn op één na beste prestatie ooit! Zijn hoge leeftijd lijkt dus allerminst een obstakel voor The King. Land- en generatiegenoten Glen Durrant (C) en Ian White (D) gaat het dan een pak minder af. Die eerste weet nauwelijks een match winnend af te sluiten en White’s laatste overwinning op een WK dateert alweer van vier jaar geleden.

Het enige constituerend land binnen het Verenigd Koninkrijk dat nog nooit een wereldkampioen darts heeft afgevaardigd, is Noord-Ierland. De druk rust dan ook op de schouders van Daryl Gurney (C) en Brendan Dolan (D) om daar zo snel mogelijk verandering in te brengen.  Zeker Gurney, die jarenlang behoorde tot de top vijf in het darts, bezit het potentieel om ver te komen. Anderzijds kreeg hij de voorbije twee seizoenen nauwelijks wat klaar. Dolan dankt zijn mythische bijnaam The History Maker aan het feit dat hij de eerste ooit was om een perfecte nine-darter te gooien met format double in, double out. Belangrijke toernooiwinsten heeft Dolan echter niet op zijn naam staan, en ook in zijn vorige dertien WK-deelnames ging hij, op één kwartfinale na, telkens vroeg naar huis.

Het gevaar uit Down Under komt van de eeuwige Simon Whitlock (C), verliezend finalist in 2010 en de best presterende Australiër ooit op het WK Darts. De opvallende verschijning met bril, lange baard en blonde dreadlocks lijkt echter al een tijdje over zijn hoogtepunt heen en een vroege exit lijkt dan ook realistischer dan een nieuwe finale. De Australische kroonprins van het darts is er, net als de voorbije twee edities, ook weer bij op het WK. Damon Heta (D) kon tot dusver nog niet al te veel indruk maken, maar wetende dat hij nog maar vier jaar professioneel dart, is zijn potentieel wel enorm. The Heat heeft dan ook zeker in zich om uit te groeien tot een toernooirevelatie.

Tot slot zijn er met Gabriel Clemens (D), Devon Petersen (D) en Mensur Suljovic (D) nog drie topspelers uit niet-traditionele dartslanden. Zowel German Giant Clemens als African Warrior Petersen haalden vorig jaar knap de vierde ronde van het WK, maar kenden dit jaar een relatief teleurstellend seizoen. De Oostenrijker Suljovic haalde daarentegen de finale van de World Cup, maar is anderzijds nog nooit voorbij de derde ronde op een WK geraakt in zijn dertien deelnames.


Deel dit artikel
Gamecenter