WK Darts 2022

Outsiders

Header Outsiders

Het WK darts kent niet minder dan vijf verschillende namen die de voorbije zes jaar wereldkampioen zijn geworden. Het toernooi staat dan ook bol van verrassende wendingen en de meeste outsiders hebben een zeer reële kans om ver te raken. Wij bekijken wie van de schaduwfavorieten de grootste kans heeft om de allerbesten te verslaan komende periode.


14 december 2021 in Darts

Dat sommige wereldkampioenen in het darts quasi uit het niets komen, werd in 2018 nog eens dubbel en dik bevestigd door Rob Cross (B). De Engelsman was tot elf maanden voor het toernooi nog een amateur die aan de bak kwam als elektricien, maar hij wist zijn allereerste WK wel meteen te winnen. Een nieuwe dartsgrootheid leek dan ook geboren, maar dat valt tegen tot dusver met povere resultaten in de nasleep van zijn grootste triomf. Dit jaar won Cross wel het EK tegen Van Gerwen, waardoor hij net op tijd in topvorm lijkt voor een serieuze gooi naar een tweede titel.

Cross is de enige wereldkampioen in de B-categorie, maar met Michael Smith (B) kan je wel een voormalige finalist selecteren. De nog altijd maar 31-jarige Bully Boy wordt al jaren aanzien als een van de grootste dartstalenten, maar dat laat hij tegenwoordig nog maar zelden zien. Zijn techniek en werpstijl zijn adembenemend, maar omgaan met de druk is en blijft het grootste werkpunt voor Smith. Dit jaar ging hij er in de grote toernooien telkens vroeg uit, wat weinig optimisme teweegbrengt voor het aankomende WK.

Met Dave Chisnall (B) en Ryan Searle (B) kan je kiezen voor twee spelers die wisten te schitteren op het vorige WK. Reuzendoder Chisnall haalde de halve finale, terwijl Searle pas verloor in de vierde ronde. Voor beiden was het hun beste prestatie ooit was op een PDC-wereldkampioenschap. Ook dit jaar lieten ze knappe prestaties optekeken. Chizzy haalde onder meer de kwartfinale op de UK Open, World Grand Prix en The Masters, terwijl Searle voor het eerst de finale haalde op een major tijdens de Player Championship Finals. Het duo piekt ieder jaar naar het WK, waar ze mogelijk nog een versnelling hoger zullen schakelen. Dat belooft voor de tegenstand!

Slecht weinig spelers kunnen hetzelfde waanzinnige palmares voorleggen als James Wade (B). Niet voor niks wordt de Brit al eens ‘de beste speler die nooit een WK-finale haalde’ genoemd. Talent en regelmaat heeft hij nochtans in overvloed, waarnaar ook zijn bijnaam The Machine verwijst, en quasi elk ander toptoernooi in het darts heeft hij wel al weten te winnen. Het lijkt dan ook maar kwestie van tijd vooraleer Wade wél eens die finale bereikt, en waarom dit jaar niet? Vorig WK was hij trouwens de enige speler die een perfecte nine-darter gooide, al verloor hij die match tegen Bunting.

Naast Wade kende ook zijn landgenoot Nathan Aspinall (B) een teleurstellend WK dat eindigde in de derde ronde. De twee edities daarvoor wist de jonge Adder wel telkens de halve finales te bereiken. Aspinall is dan ook een speler die boven zichzelf kan uitstijgen op de grootste podia met een joelend publiek achter zich, die hij vorig jaar waarschijnlijk gemist heeft. Dat in tegenstelling tot Joe Cullen (B), een prima darter die echter altijd teleurstelt op het WK. Tijdens de corona-editie wist hij de vierde ronde te halen, zijn beste prestatie ooit! Met opnieuw volle zalen tijdens de wedstrijden, lijkt een evenaring van die vierde ronde het hoogst haalbare voor Cullen.

Ga je liever voor wat meer exotische spelers kan je kiezen voor laatbloeiers José de Sousa (B) en Krzysztof Ratajski (B). De Sousa combineerde jarenlang soft tip darts met een job als keukenbouwer, tot hij eind 2019 besliste om zich honderd procent te focussen op het darts. Het bleek een schot in de roos, want amper een jaar later won hij het prestigieuze Grand Slam of Darts. Op het WK heeft de Spaanse Portugees, berucht omwille van zijn rekenfouten, nog geen grote successen geboekt. Dan doet Krzysztof Ratajski beter, gezien hij vorig WK pas in de kwartfinales sneuvelde. De Pool heeft er een prima jaar opzitten door op zowat ieder belangrijk toernooi minstens de kwarfinale te halen en lijkt dan ook zeker in staat om op opnieuw tot in de eindfase van het toernooi te raken.


Deel dit artikel
Gamecenter