WK Darts 2022

Favorieten

Header Favorieten

De kerstperiode staat niet enkel synoniem voor vele cadeautjes en gezellig tafelen met de ganse familie, maar natuurlijk ook voor het belangrijkste dartstoernooi van het jaar: het wereldkampioenschap! Uit alle uithoeken van de wereld zakken de beste dartsspelers af naar Alexandra Palace in Londen om te strijden voor de titel van wereldkampioen. Wij analyseren hieronder de zes grootste kanshebbers op de eindzege.


14 december 2021 in Darts

De titelverdediger – en daardoor ook meteen topfavoriet voor winst – is spierbundel Gerwyn Price (A). Vorig seizoen wist de voormalige professionele rugbyspeler zijn uitstekende seizoen 2020 te bekronen met de wereldtitel. De immer koelbloedige Iceman haalde dit jaar in elk belangrijk toernooi minstens de kwartfinale, maar kon enkel triomferen op de Grand Slam of Darts. Price lijkt dan ook andermaal op weg naar een sterk toernooi, al zal triomferen misschien nog wel moeilijker worden dan tijdens het vorige WK.

Dat Price – en alle overige topspelers – nauwelijks toernooien wisten te winnen, is de verdienste van laatbloeier Jonny Clayton (A). Pas na zijn veertigste begint de kleine Welshman professioneel mee te draaien in het dartswereldje, waar hij zich al snel ontpopt tot een goede subtopper. Winst tijdens de Wereldbeker Darts in het najaar van 2020, samen met boezemvriend Gerwyn Price, biedt hem het laatste stukje zelfvertrouwen dat nog ontbrak. Dit jaar is er dan ook helemaal niks te beginnen tegen Clayton, die niet minder dan vier toptoernooien op zijn naam wist te zetten! De ultieme bekroning voor zijn fenomenaal seizoen moet er op het WK komen.

Van de laatste zeven wereldtitels gingen er maar liefst drie naar Schotland. Geen enkel land doet beter in de recente geschiedenis. The Flying Scotsman Gary Anderson (A) behaalde naast twee titels in 2015 en 2016 ook drie finales in 2011, 2017 en 2021. De laatste jaren is het WK zowat de enige focus voor Anderson, waardoor hij de rest van het seizoen nauwelijks wat laat zien. Laat je daar echter niet door misleiden, want wellicht kan geen enkele speler beter om met de druk en speciale sfeer die een wereldkampioenschap met zich meebrengt.

Die andere voormalige Schotse wereldkampioen is Peter Wright (A), die tevens al jarenlang met de officieuze titel voor meest excentrieke speler mag pronken. Wright speelt namelijk al zijn matchen met een hanenkam – telkens geverfd in een fel kleur – en dito opvallende outfits. Naast een ware publieksentertainer is Wright echter ook een van de allerbeste dartsspelers, al kent hij een erg wisselvallig seizoen. Knappe eindoverwinningen op de World Matchplay en World Cup of Darts werden afgewisseld met belabberde prestaties en vroege exits. Met Wright kan dan ook altijd alles gebeuren, een ideale keuze voor wie houdt van alles of niets!

Niemand op het aankomende WK heeft meer titels veroverd dan Michael van Gerwen (A), die misschien wel de beste speler ooit is! Mighty Mike, die tussen 2014 en 2019 nagenoeg alles won waaronder drie wereldtitels, kent echter twee moeizame seizoenen naar zijn doen. Dit jaar heeft hij bijvoorbeeld nog geen enkel belangrijk toernooi gewonnen. Slaagt Van Gerwen er aankomend WK in om die negatieve spiraal te doorbreken, of blijft hij verder wegzakken?

Ten slotte beschikt ook België over een stevige favoriet met Dimitri Van den Bergh (A). De dansende DreamMaker werd reeds wereldkampioen bij de jeugd in 2017 en 2018, en bouwt sindsdien gestaag verder aan zijn carrière. Dit seizoen presteerde hij quasi ieder toernooi sterk, al greep hij telkens naast een eindoverwinning. Met zijn vormpeil van de laatste maanden behoeft het echter geen twijfel dat Van den Bergh een serieuze kanshebber zal zijn voor de wereldtitel.


Deel dit artikel
Gamecenter